kennen en gekend zijn

IMG_0913De eerste stap die je kunt zetten, is het openen van je ogen. Kijk om je heen! Ken je je buren eigenlijk wel?

Tip 1. Maak eens een plattegrond

In de plattegrond kun je alle informatie kwijt die je al weet. Best kans dat je nog lang niet iedereen kent!

Tip 2: Wees zichtbaar in de straat

Doe een klusje in je voortuin of was je auto in de straat. Parkeer je fiets overdag eens in je voortuin, en gebruik wat vaker de voordeur.

Tip 3: Doe mee met een collecte

Op het collecterooster van CBF kun je opzoeken welk goed doel bij jou past en wanneer deze actueel is. Vraag of ze nog iemand zoeken voor jouw straat. Al collecterende leer je je eigen straat beter kennen. En je straat leert jou kennen.

Tip 4: Groet iedereen

Kijk eens om je heen, zet je vriendelijkste lach op en begroet iedereen, zelfs op maandagochtend! Na een weekje oefenen kun je niet meer anders! Na twee weken ken je al veel meer mensen. En iedereen kent jou!

Tip 5: Toon belangstelling

Laat je verrassen door de reactie van je buren op jouw getoonde belangstelling. Doe het eens met een andere vraag dan “Alles goed?” en verbaas je over de veelkleurigheid van mensen in je straat!

Tip 6: Maak complimentjes

Complimentjes zijn leuk te krijgen, maar nog leuker om te geven. Ze kosten jou niet veel, en de impact is groot voor de ontvanger. Er zijn altijd wel aanleidingen, zoals kleding en tuin. Geniet van de glimlach die je terug krijgt!

Tip 7: Zet een potje koffie

IMG_2244Een kop koffie samen drinken hoeft geen avondvullend programma te zijn. Een uitnodiging voor een kopje koffie doet wonderen in het contact met je buren. ‘t Is ook heel leuk om je buurman of buurvrouw eens spontaan uit te nodigen om elkaar beter te leren kennen! En als het niet meteen lukt, probeer het later nog eens op een beter moment.

Tip 8: Heb respect voor de ander

Niet iedereen staat open voor jouw toenaderingspogingen. Blijf ze geduldig groeten en respecteer het feit dat ze niet meer willen dan dat.

Tip 9: Doe leuke dingen

Een leuke straat begint met het doen van leuke dingen in je eigen straat. We hebben een paar leuke ideetjes in onze wijk gevonden.

Tip 10: Organiseer eens iets voor de straat

Het lijkt een hele klus, maar ‘t valt best mee. Check onze lijst met uitgewerkte ideeën eens. Het wordt helemaal een feest als je een paar maatjes in je straat vindt om mee te helpen. Jij als initiatiefnemer hebt de eerste keuze met wie je wilt samenwerken…!